spedi_se_annons spedi_se_annons
Blogg Nyheter

Världens största hamnar

Vilka hamnar är världens största? Ny statistik för 2016 ger oss några av svaren

Förr brukade man säga att Rotterdam var väldens största hamn. Och senare pratades det om Hong Kong och Singapore. Men det har hänt en del sedan dess. Utvecklingen sker snabbt och det är lättare att bygga ut en hamn om man slipper ta miljöhänsyn och dra överklaganden i långbänk. Det är nog därför som Europa hamnar på efterkälken i den här utvecklingen.

Men de stora hamnarna i Kina måste ju ha någonstans att skicka allt sitt gods!

Världens största hamn är Shanghai, som omsätter 37,1 miljoner TEU 2016. Sedan har vi flera kinesiska hamnar fram till niondeplatsen som är Long Beach (utanför Los Angeles) som omsätter 15,4 miljoner TEU. Mindre än hälften mot första platsen alltså.

Rotterdam är först på trettonede plats och omsätter 12,4 miljonter TEU och Antwerpen på 15:e med Hamburg på artonde plats, och omsätter tio respentive åtta miljhoner TEU.

Intressant kanske att Dubai, som är en ren transithamn, hamnar på tionde plats med en omsättnging om 14,8 miljoner TEU. Behovet av gods i landet torde vara minimalt. Dubai må vara stort, men kommer ju inte i närheten av de storstadsregionerna,.

Som en jämförelse passerade nästan 0,8 miljoner TEU genom Göteborgs containerhamn, APM Termninals. Så, inga svenska hamnar på topp 100-listan alltså.

Den internationalla tillväxten av conatinertransporter går visserligen uppåt, men ganska svagt. En ökning på 1,8% att jämföra med ökningen 1,4% för 2015.

Att Asien dominerar exportmarknade för conatiners är väl knappast någon nyhet för någon,. Men att Kina ökat så enormt de sista åren är kanske inte helt klart för alla. År 2000 kvar stod Kina för mindre än femtio miljoner TEU på årsbasis. Förra året, 2016 var siffran ca tvåhundratjugofem miljoner TEU.

Kinas andel av containertrafiken idag är nästan lika stor som den totala conatinertrafiken var glogalt år 2000.

Det är alltså ganska lätt att förstå att det finns många som vill vara med och jaga både marknadsandelar och vinster i den här marknaden.

Blev du hjälpt av detta inlägg?