spedi_se_annons
Blogg

Vad sker 2017?

Vi på Spedi hoppas att alla har haft en lugn och bra jul- och nyårshelg och kanske till och med hunnit med att vara lite lediga! Nu är det nog dags att ta tag i saker och ting igen!

Det har kanske inte varit så stor aktivitet på nyher och rykten de senaste veckorna. Men vi kan notera att ett nytt rekord har satts, när man skroter ett containerfartyg byggt 2010! Hammonia Grenada lastade i sin glans dagar 4250 TEU. Och det kanske är en svår fartygsstorlek idag. Vi tror dock att detta rekord inte kommer att bli så gammalt.

Vi har också nåtts av rykten kring OOCL. Hongkongbaserade Overseas Oriental Container Lines med eget kontor i Göteborg sedan ungefär tio år, kan bli ytterligare ett offer i den konsolidering bland container-rederierna som pågor just nu. Enligt ryktena så är möjliga köpare antingen COSCO (som ju slogs ihop med CSCL i våras och skapade världens, kapacitetsmässigt, fjärde största containerrederi) eller Evergreen (som är femte störst).

Aktien har gått upp med 20% på Hongkong-börsen, men det är nog troligare att någon av de större ovan köper OOCL som ligger på åttonde plats om man räknar till kapacitet.

Som vi påpekat tidigare, så är det högst tragiskt att se denna container-död. Men trots allt prat om högkonjunktur, så verkar det inte slå igenom på det område där just konjukturerna märks tydligast – utrikeshandeln. Vi som arbetar i transportbranschen brukar kunna se konjunkturrörelserna tidigt. Och ur den synvinkel ser 2017 inte riktigt lika ljust ut som från andra vinklar.

Kommentarer

kommentarer

Lämna en kommentar

Change the CAPTCHA code