spedi_se_annons
Blogg

Tekniken knappar in

Alla tekniska lösningar som underlättar ens arbete är av godo. Eller?

För en bransch som är stöpt i tradition – är det inte så konstigt att många delar av verksamheten ligger långt efter i den tekniska utvecklingen. Visst – pratar vi volym, så ja. Där finns en röd tråd mellan ökningen av världshandeln och fartygens kapacitet.

Men tittar man på det administrativa arbetet kring en transport, främst inom sjöfart, så är det inte mycket som förändrats de senaste decennierna. Vi lever i en tid där allting bara är några klick bort, och din smartphone är att se som en naturlig förlängning av dig själv. De flesta marknader är att betrakta som köparens – där varje inköp går att skräddarsy helt efter dina egna önskemål och preferenser.

Hur kommer det sig då att shippingbranschen inte följt denna utvecklingskurva? Det borde vara det givna valet att implementera all ny teknik som rimmar med miljö- och kostnadsbesparingar. 

Ingen vill ju rationalisera bort sig själv. Man vill ju tro att den prägel man sätter på sin lilla del av flödet är viktig – både för företaget och för kunden. Och så är det, absolut – mår kunden bra så mår företaget bra. Men utveckling stannar inte av bara för att man blundar för den. 

Teknik-företagen vi kommer se mer av  i framtiden:

Flexport.com

Beskrivning: Som Uber – fast för flyg- och sjötransporter. Både för företag och privatpersoner.

Sailrooter.com

Beskrivning: I realtid beräkna och effektivisera fartygsrutter för ökad bränslebesparing.

Planckero.com

Beskrivning: Samla in och utvärdera information och förutsättningar runt fartyget med hjälp av drönare

Klargörande: Vi är inte på något sätt sponsrade av något av ovanstående företag.

Läs även: Om 10 år har du inget jobb kvar

Kommentarer

kommentarer

Lämna en kommentar

Change the CAPTCHA code