spedi_se_annons
Blogg Nyheter

Stöldgods lämnar landet

Att många utländska stöldligor arbetar i Sverige, utför stöldturnéer och lämnar landet med mycket stöldgods är knappast någon nyhet för någon. Nyheten är däremot att tullverket inte får stoppa export av stöldgods, även om de vet om det

Enligt en artikel i Lantbrukets affärstidning,försvinner varor till ett värde mellan en och två miljarder ut ur landet, efter att det stulits inom landet. Det handlar om allt från bilar, och bildelar till jordbruksmaskiner och båtmotorer.

Att tullverkets primära uppgift är att ha kontroll på vad som kommer in till landet är kanske inte så konstigt. Vi vill förstås att inte vad som helst skall komma in, och vi vill att de som får komma in betalar rätt avgifter. Det är självklart.

Men det finns också en hel del som vi inte vill skall lämna landet. Normalt brukar man prata om antikviteter, varor som vi är eniga om inte skall handlas med någonstans i världen (vanligast brukar vara saker som elfenben och utrotningshotade arter och liknande) men också varor som kan användas som krigsmateriel.

Rimligen borde det också ligga i statens intresse att om man kunde hindra export av stölgods. Men rent juridiskt finns inget som ger tullverket möjlighet att stoppa utförsel av stöldgods, så det inte finns på listan över varor som ej får exporteras.

Här känns det som om något behöver ändras kan man tycka.

Kommentarer

kommentarer

Lämna en kommentar

Change the CAPTCHA code