spedi_se_annons
Blogg Nyheter

Snart kan du handla i hela EU

Även om EU tillåter fritt resande för både människor, kaptial och arbete, så har det ändå funnits vissa begränsningar. En av dessa är nu på väg bort

Det kallas Geoblocking, det där att du måste kolla om en pryl du köper utomlands verkligen går att använda. Ett av de tydligaste områdena var kanske när DVD-skivan kom. Det fanns flera olika regioner, som gjorde att filmbolaget kunde sälja till olika priser och vid olika tider till olika delar av världen. Mobiltelefoner använder också olika frekvensband i olika delar av världen. Det är två bra exempel på geoblocking, som dessvärre inte löses med detta förslag.

Men, förslaget kan lösa en del andra intressanta saker.

Om du tex hittar en vara billigare på en spansk web-butik så finns det inget hindre att du köper den där. Websiten kan inte skicka dig vidare till den svenska med sitt högre pris. Du har förstås sedan tidigare kunnat gå till en specifik site i det landet, men med siter som finns i flera länder har du ibland inte kunnat välja det land du vill. I och med denna regeländring så  kan du välja själv. Du får försås fortfarande stå för transporten av varan till ditt land.

Detta är en regel som vi får se som ett steg på vägen. Det vi helst hade velat ha är förstås tillgång till samma strömmade material på Spotify och Netflix i hela EU. Detta kommer fortfarande att kunna blockeras.

Mer om beslutet här.

Kommentarer

kommentarer

Lämna en kommentar

Change the CAPTCHA code

1 Kommentar