spedi_se_annons
Blogg Nyheter

Sammanslagningen MAE + HS har börjat

I december förra året köper Maersk Hamburg Süd. Nu börjar vi se effekterna

När EU godkände affären, sade Maersk att man skulle låta Hamburg Süd finnas kvar som ett separat bolag tills vidare. Hur länge det skulle vara så, framgick inte – i alla fall inte i media. Men nu kommer uppgifter i tysk media om att uppsägningar är aktuella.

Hamburg Süd bildades 1871, men har sedan 1951 ägts av Dr Oetker (ni vet, de som bland annat säljer fryspizza och liknande). Maersk köp föregicks av rykten, under flera år, om vem som skulle köpa rederiet. Det var känt att den tyska kungen av fryspizza ville sälja. Idag har bolaget ca 4500 kontorsanställda, runt 1500 besättningsmedlemmar. På huvudkontoret i Hamburg arbetar idag ca 1100 personer.

Dessa skall idag, fredag,  bussas till en lokal stor nog för att rymma alla för information från ledningen. Enligt Hamburger Morgenpost, tror man från fackligt håll att man vill säga upp mellan 200 och 300 av de anställda på huvudkontoret.

Det skall tilläggas att detta ännu är spekulationer. Men det vore väl inte orimligt att tro att den nya ägaren har intresse av att jobba dubbelt. En av vitserna med en sammanslagning är förstås att samordna sina resurser.

I skrivande stund har vi ingen information om hur man skall hantera det svenska bolaget, med huvudkontor i Stockholm och operations-avdelning i Göteborg.

 

Kommentarer

kommentarer

Lämna en kommentar

Change the CAPTCHA code