spedi_se_annons spedi_se_annons
Blogg Kunskap

Så funkar fjärdepartslogistik (4PL)

Du har säkert varit i kontakt med begreppet fjärdepartslogistik (eller 4PL / Supply chain management) många gånger. Men vad innebär det?

Ni som importörer och distributörer av varor, outsourcar hela ert logistikflöde till en extern aktör. Denne aktör tar sedan emot bokningar, förfrågningar, håller koll på data och logistik och blir således er externa logistikavdelning. De skräddarsyr lösningar efter era behov. Skillnaden mellan att ha en egen logistikavdelning på företaget mot att anlita ett  externt företag att sköta dessa uppgifter  – är att renodlade logistikföretag oftast har ett bredare nätverk och kan således presentera mer kostnadseffektiva lösningar.

Ni kan fokusera på att utveckla er verksamhet, utan att behöva lägga resurser på att utveckla logistiken.

Utdrag ifrån Wikipedia:

När en fjärde part går in och styr den logistiska strategin för en hel försörjningskedja för att på så sätt skapa maximal effektivitet. Att styra en försörjningskedja heter på fackspråk Supply Chain Management. I många fall kan det vara svårt att ha kontroll över en hel försörjningskedja, eftersom det enskilda företaget (eller koncernen) ibland inte får tillräckligt med information kring tillverkningen och logistiken.

 

Blev du hjälpt av detta inlägg?