spedi_se_annons spedi_se_annons
Kunskap

Så funkar Blockchain

Blockchain. Termen som går varm på internet. Men vad är blockchain? Vilken påverkan tror man att det kommer att ha på oss, handeln, vårt samhälle och framtiden?

Men framför allt – hur funkar blockchain?

Jag skall i denna artikel försöka förklara detta, så enkelt och överskådligt som jag kan.

Blockchain är en digital, sluten, informationskrets. Där varje tillägg eller ändring av information måste godkännas av berörda parter. All information lagras sedan i de ”block” som bildar den kedja av information som kallas blockchain.

För enkelhetens skull använder vi oss i detta exempel av endast två parter. En säljare och en köpare. Och scenariot är en bilaffär mellan två privatpersoner. Men principen går att applicera på ALLA affärer av alla slag, storlek och omfattning.

Krasst kan man säga att denna utopiska framtidsvision inte kräver att vi behöver lita på varandra längre.

Föreställ dig att du skall köpa en bil. En begagnad bil. Du hittar en du tycker om på en säljsite som uppfyller dina önskemål.

Du googlar runt lite på för att hitta motsvarande bil (av samma modell, samma antal mil, där kamremsbyte också är gjort – etc.) för att se att säljarens pris ligger i nivå med marknadens.

Enligt den nuvarande ägaren är reparationer av ditt och datt gjorda då och då. Komplett med service-stämplar och besiktningsprotokoll. Du tycker dig ha hittat ett riktigt fynd!

Ni tar i hand, skriver köpebrev för över pengar och genomför ägarbyte.

Men efter några veckor märker du att färgen börjat flagna på vissa ställen, styrningen är lite konstig och vindrutetorkarna har plötsligt slutat fungera. Motorn rasar och däcken trillar av.

Men i serviceboken fanns ju alla möjliga stämplar i jordens färger och hen verkade ju så trevlig och trovärdig…

Tänk dig nu samma scenario. Men istället för att förlita dig på säljarens servicebok – så ansluter du via din mobil till en digital version av bilens fullständiga historik – från fabriken till senaste reparationen till mätarställningen vid senaste besiktningen.

Exempel på block i kedjan:

När bilen är tillverkad (informations-block som är verifierat av tillverkaren)

När bilen togs i bruk första gången (informations-block som är verifierat av trafikverket)

När senaste servicen/besiktningen är utförd – mätarställning etc. etc.  (informations-block som är verifierad av en legitimerad besiktningsfirma)

Ja ni förstår – all information om bilen finns lagrad, krypterad och omöjlig att ändra utan de andra (berörda) parternas medgivande.

Men då detta ju är en blogg om transport och logistik – så självklart skall vi  i denna artikel försöka jobba in ett konkret exempel på hur detta kan användas i ”vår bransch”.

Tänk dig en importsändning av gods ifrån Kina. Denna sändning skall förflytta sig en lång väg mellan säljaren och köparen. Passera många terminaler och händer – utstå flera byråkratiska flaskhalsar mellan provinser och tullar. Dokument skall finnas tillgängliga och får att undvika förseningar och straffavgifter skall dessa dokument stämma till punkt och pricka.

Det mailas och rings kors och tvärs över jorden – och det pappret behöver kompletteras med den informationen… osv.

Din kund vill bara att ”Det bara ska funka. Utan massa strul!”

Tänka er nu samma princip som med bilaffären – fast i större skala och med fler parter.

Beställning hos säljaren läggs av köparen där leveransvillkor och belopp framgår (informations-block verifierat av köparen)

Produkterna tillverkas och CE-märkningen blir godkänd (informations-block verifierat av berörd myndighet)

Handelsdokumenten loggas (faktura, packlista och tulldokument – verifierade av köparen, tullen i Kina och rederiet i fråga)

Speditören bokar genom ett rederi plats på det fartyg som skall segla containern till Sverige: Information som verifieras av samtliga berörda parter.

Sändningen ankommer och skall tullas in i Sverige (Den svenska tullen blickar igenom och verifierar dokumenten och rapporterar införselmomsen till skatteverket)

Skatteverket blickar igenom underlagen och loggar utgående införselmoms

En utkörning bokas (Åkeriet i fråga blickar igenom all historik och underlag. Ser att vikten på containern är bekräftad).

Vad är då fördelarna med blockchain ur ett handelsperspektiv? Som vi skrev i inledningen så kan man säga att denna uppfinning inte kräver att vi behöver ha samma förtroende för varandra längre. Att ge någon kredit i denna branschen innebär inte sällan att man får betalt först långt efter att kredittiden har löpt ut. Fusk och förfalskning blir i princip helt omöjlig då alla inlägg i kedjan måste verifieras av berörda parter och myndigheter.

Blev du hjälpt av detta inlägg?