spedi_se_annons
Kunskap

Så räknar du ut er Beställningspunkt

Hur vet man när det är dags att beställa hem nya varor?

Idag skall vi titta närmare på begreppet ”beställningspunkt” och bryta ner den till förenklade, begripliga beståndsdelar.

Beställningspunkt är ett begrepp inom lagerplanering som används för att avgöra när nya varor eller nytt material ska beställas. Beställningen bör ske när lagernivån har sjunkit till en på förhand bestämd nivå. Denna nivå, eller snarare tidpunkt, kallas beställningspunkten.

beställningspunkt4

 

Beställningspunkt = förbrukning under leveranstid + buffertlager

Beställningspunkten indikerar hur lågt lagret får sjunka, innan det är dags att beställa hem nya varor.

Men det är också viktigt att tänka på att inte ha för mycket varor i ert lager. Ett för stort lager kostar pengar, kräver mer utrymme och binder onödigt kapital som hade kunnat användas till andra delar av er verksamhet.

Samtidigt som det är viktigt att inte ha för lite varor i ert lager. Detta kan i värsta fall leda till att ni går miste om affärer, och i förlängningen går miste om en kund.

Vår mest svenska term, och vårt mantra i detta fall; LAGOM är bäst.

 

if_misc-_cube_1276871

 

 

 

 

Scenario: Du arbetar som lager- och/eller inköpsansvarig och ditt lagersaldo består just nu av 50 lådor.

Det måste finnas tillräckligt många lådor kvar i lagret så att det täcker det vi säljer medan vi väntar på nya varor. Då måste vi tänka på: LEVERANSTIDENS FÖRBRUKNING.

Dessutom vill vi ha lite i reserv så att det inte tar helt slut om leveransen blir försenad. Detta kallas för: BUFFERTLAGER (eller säkerhetslager). En transport skall passera många anhalter och händer på vägen, och det är mycket som kan gå fel från A till B.

 

Så med bakgrund av det vi gått igenom ovan – låt oss räkna:

beställningspunkt4

 

 

FÖRBRUKNING UNDER LEVERANSTID: Genomsnittlig förbrukning per dag gånger antalet dagar leveransen normalt tar.

Exempel: Vi säljer 5 lådor om dagen och leveranstiden är 3 dagar.

5 x 3 = 15 st lådor är den mängd vi kommer att förbruka under tiden varorna transporteras till oss

Beställningspunkt = förbrukning under leveranstid + buffertlager

BUFFERTLAGER: Vi vet att vi säljer 5 lådor om dagen och att en normal transport tar 3 dagar. Låt oss bestämma att vårt buffertlager aldrig skall vara under 20 lådor (4 dagars försäljningsvolym, för oförutsägbara händelser).

Viktigt att tänka på när det gäller buffertlager:

  • Hur viktig är varan? (eftertraktat, högvärdigt gods – vi vill inte ha för mycket pengar bundna i ett onödigt stort lager)
  • Hur hållbar är varan? (frukt och färskvaror – hur snabbt behöver vi omsätta lagret innan vi går miste om kvalité)
  • Hur säker är leveransen? (tidsbestämd eller ”under-dagen-leverans” – lägg hellre extra pengar på en dyrare transport om ni verkligen jobbar med nedbantade lagervolymer)

 

Så – då har vi alla fakta på plats och kan således reda ut vår beställningspunkt:

beställningspunkt3

 

 

 

Det betyder att det är dags att beställa när lagersaldot når 35 lådor.

Om allt går enligt planen så skall den nya leveransen hinna ankomma innan vi börjat ta av buffertlagret.

Kommentarer

kommentarer

Lämna en kommentar

Change the CAPTCHA code