spedi_se_annons spedi_se_annons
Blogg Teknik

Renova blir först i världen

Att Volvo utvecklar teknik för självkörande bilar är i sig ingenting nytt, och helt i linje med konkurrenternas vision av den tekniska utvecklingen. Nu håller man på att utveckla ett projekt för att implementera denna teknik i Renovas renhållningsbilar. 

Så går det till

Bilen är utrustad med sensorer för att läsa av omgivningen. Tanken är att chauffören, under sin runda, skall slippa backa/vända bilen själv (att hoppa in och ut ur bilen sliter otroligt mycket på knäna). Tekniken gör det möjligt för bilen att på ett säkert sätt backa och stanna själv vid respektive stopp. Om någon eller någonting skulle komma i vägen läser bilens sensorer helt sonika av detta och stannar.

Skarpa tester

Testrundor är planerade till hösten, då i ett villaområde på Hisingen i Göteborg. Under testet kommer det finnas en extra förare i hytten, för att se till att allting fungerar som det skall.

Miljöperspektiv

Då styrning, växling och hastighetskontroll kommer att ske helt automatiskt kommer detta tära mindre på miljön.

En helautomatiserad bil förbrukar mindre bränsle och genererar därför mindre utsläpp.

 

Framtid och byråkrati

En värld med helautomatiserade bilar, av alla slag tror vi dock kommer dröja, även om tekniken finns där. Innan samhällena ser ut som den framtidsutopi som vi så många gånger sett avbildat i filmernas värld så är det många byråkratiska pusselbitar som måste på plats.

 

Läs även:

Blev du hjälpt av detta inlägg?