spedi_se_annons
Nyheter

Ökade godsvolymer i Göteborg

Inte allt är misär och elände. Det är itne ofta man får tillfälle för lite glädjande nyheter, men här verkar det finnas en chans!

I ett pressmeddelande från Göteborgs hamn idag meddelas att godsvolymerna ökat under 2016 jämför med tidigare år. Det är positiva nyheter, mitt i all misär med sjunkade fraktrater, rederier under svåra ekonomisk press, utskrotningar och annat elände.

Götebogs Ham hanterade 40,9 miljoner till under 2016. Att jämföra med 38,2 miljoner året innan. Det är främst bilarna som stått för ökningen. Både vad gäller export och import.

Allt är inte goda siffror. Containerhanteringen har minskat med tre procent, till att omfatta ca 798 000 enheter (inte TEUs alltså – hamnen räknar ofta ”moves,” dvs container-rörelser. För dem är det lika mycket jobb att flytta en 40’are som en 20’are).

Roro-hamnen har också noterat en liten ökning. Två procent mer än förra året, vilket ger en total om 538 000 trailers för 2016.

Vad som kanske förvånar mest är att oljehamnen (som man hellre vill kalla energihamnen) ökade sin hantering med hela tolv procent, vilket i vikt innebär att 23,7 miljoner ton oljeprodukter har passerat hamnen. Detta är mer än någonsin tidigare. Det skall dock poöngteras att allt inte är för bruk i Sverige, utan en hel del är för lagring, ibland raffinering, för vidaretransport senare.

Kommentarer

kommentarer

Lämna en kommentar

Change the CAPTCHA code