spedi_se_annons
Nyheter

Norge bygger tunnel för fartyg

Norge planerar att bygga en 1700 meter lång passage genom skandinaviska halvön Stad för kryssnings- och fraktfartyg. Bygget beräknas stå klart år 2023, och kommer att kosta omkring 315 miljoner dollar.

Den milslånga, 118 fot-breda tunneln kommer att byggas vid den smalaste delen av halvön Stad i västra Norge, så frakt- och passagerarfartyg kan kringgå den stormiga Stadhavet och undvika en mycket förrädisk del av landets kust.

De mycket höga vågorna som kommer från olika riktningar skapar komplexa och farliga driftförhållanden, även efter det att vinden har lagt sig.

Man tror att tunneln kommer att förbättra säkerheten och stoppa fartyg från att behöva vänta ut det dåliga vädret innan man kan passera.

Man räknar med att det kommer att ta tre till fyra år att bygga tunneln och kostar uppskattningsvis 315 miljoner dollar.

För att tunneln skall bli verklighet krävs det att man spränger sig igenom 8 miljoner ton sten.

Passager och kanaler för båtar har byggts på andra håll i världen, men detta kommer att vara den första som tillåter enorma kryssningsfartyg och fraktfartyg som väger upp till 16.000 ton, att passera i en fast bergstunnel.

Man räknar med en kapacitet på 5 containerfartyg i timmen.

För att undvika kollisioner inne i tunneln kommer det att installeras trafikljus, med standarden röda och vita ljus.

Klicka här för att se en konceptvideo över bygget.

Källa: Supplychain247.com

 

 

Kommentarer

kommentarer

Lämna en kommentar

Change the CAPTCHA code