spedi_se_annons
Blogg Nyheter

Mänsklig kontakt

Fler och fler rederier väljer att automatisera telefonkontakten i ett försök att minska kostnaderna. Så även Stena Line.

För en tid sedan ondgjorde er fraktslusk sig över att det är så svårt att komma i kontakt med stora rederier och speditörer. En del vägrar dela ut direktnummer till operationsavdelningens personal, andra har långa köer i växeln, under vilken de ber en kolla på hemsidan istället.

Detta är förstås inte nytt. Den som försökt ringa till försäkringskassan, SJ eller Telia vet hur det är. Men det är å andra sidan institutioner som inte är kända för sin goda service heller. Det är organisationer där du och jag är ett nödvändigt ont. Det går väl an så länge vi betalar och håller käften så att säga.

Själv är jag en gammal räv som tycker att telefonen oftast är bäst när man skall få svar, boka transporter och känna av om vi förstår varandra och är eniga. Mailet kan lätt bli fel, vi förstår inte varandra helt och fullt.

Och att prata med en maskin, det är jobbigt,. Det var jobbigt redan när det var en automatisk telefonsvarare som var senaste trenden i slutet av sjuttiotalet.

Men vad händer om jag inte begriper vem jag pratar med? Om jag hela tiden tror att det är en människa jag pratar med? Kan det fungera då? Rederifolket säger att de sitter dagarna i ända och svarar på vilken ETA det är på den ena eller den andra containern, flygsändningen eller lastbilen. Kunde de få avlastning av artificiell intelligens?

Stena Line håller nu på med ett helt automatiserat system som kanske kan få mig på andra tankar? Vad tror ni?

IDG.se om Stena Lines AI-satsning

 

Kommentarer

kommentarer

Lämna en kommentar

Change the CAPTCHA code