spedi_se_annons spedi_se_annons
Inrikes Nyheter

Lagförslaget som försvårar transporter av alkohol

I oktober 2016 lade Socialdepartementet fram ett lagförslag som, om det träder i kraft, innebär att du som importör även blir ansvarig för att ordna fram transporten av alkoholen själv. Det kommer fortsättningsvis alltså inte att vara tillåtet att låta samma företag som säljer varorna att ordna med transporten. Lagen, som enligt lagförslaget var tänkt att införas från 1 januari i år, har dock ännu inte trätt i kraft.

Att beställa öl, vin och sprit hem till dörren är helt lagligt, men tänk på att du som importör själv är ytterst ansvarig för att alkoholskatten betalas in till skatteverket.

Rättigheter och skyldigheter

Som medborgare i ett EU-land har du enligt lag rätt att beställa hem alkoholhaltiga drycker via nätet direkt hem till dörren. Men det är också du, och inte säljaren eller transportören, som bär det yttersta ansvaret för att korrekt alkoholskatt anmäls och betalas in till skatteverket innan det att sändningen lämnar urspungslandet.

Även om själva syftet med det Europeiska Gemenskaps-samarbetet är ”Fri rörlighet av personer och varor inom den egna unionen” så finns det viss juridik att ta hänsyn till.

Du som importör skall se till att skatten är ”ställd säkerhet”, menat; skatten skall vara både är anmäld och betald till skatteverket innan det att varorna lämnar urspungslandet.

Föreslagen lagändring

I oktober 2016 lade Socialdepartementet fram ett lagförslag som, om det trädet i kraft, innebär att du som importör även blir ansvarig för att ordna fram transporten av alkoholen själv. Det är alltså inte tillåtet att låta samma företag som säljer varorna att ordna detta. Lagen, som var tänkt att införas 1 januari i år, denna lag har dock ännu inte införts.

 

Bra att veta kring import av alkohol:

Får jag beställa alkohol för eget bruk via internet från Tyskland? 

Ja, men du måste betala svensk alkoholskatt för alkoholen oavsett vilken mängd du beställer.

Kan jag beställa alkohol från USA på nätet?

Nej, det inte är tillåtet att beställa alkohol via internet från ett land utanför EU.

 

 

Källor: Tullverket.se / Regeringen.se

Bild: Unsplash.com

Blev du hjälpt av detta inlägg?