spedi_se_annons
Blogg

Laem Chabang växer så det knakar

Laem Chabang är Thailands största hamn och med ett läge strax söder om Bangkok är det kanske inte så konstigt. Men hamnen växer i en imponerande takt.

Häromdagen skrev vi om Helsingborgs hamn som växer och hade sitt bästa år någonsin 2016 med en omsättning om nästan 300 000 TEU. Göteborgs containerterminal omsätter runt 700 000 TEU per år. Siffror i och för sig bra och imponerande, men vi hamnar långt ner på listorna över stora hamnar i världen.

Hutchison Ports som även driver Frihamnen i Stockholm och har fått avtal om driften av nya Norviks-hamnen, har beslutat bygga ytterligare en containerterminal i hamnen. Där driver man redan två terminaler.

Laem Chabang hade 2016 en omsättnig om 7,23 miljoner TEU, vilket ger dem en tjugondeplats i världen. Hutchison hanterar ca 32% av dessa containers.

Omsättningen ökar med omkring 400 000 TEU per år. För tio år sedan hade man en omsättning på 4,22 miljoner TEU och år 2000 en omsättning på 2,20 miljoner.

Thailand är förstås inte bara ett turistland och deras export består av betydligt mer än ananas i burk att lägga på sveska pizzor. Mycket elektronik och annat högvärdesgods produceras numera också i Thailand.

Kommentarer

kommentarer

Lämna en kommentar

Change the CAPTCHA code