spedi_se_annons spedi_se_annons
E-handel Kunskap

Kostnadskalkyl – Så räknar du!

kostnadskalkyl

När du står inför att köpa in en produkt, gör du med fördel en kostnadskalkyl

Hooverboarden som exempel:

När Hooverboarden slog ner med dunder och brak på den svenska marknaden (och den globala för den delen) arbetade jag med bl a. sjöimport ifrån Kina, närmare bestämt teknik-Mekkat Shenzhen. Var och varannan container bågnade av hooverboards med importörer av olika företagsstorlek. Glada i hågen och med en optimism som den av sanna entreprenörer kunde de knappt bärga sig tills containern kom av båten. Alla med samma dröm; att roffa åt sig en del av marknaden.

För en del gick det bra

För en del av importörerna var det business as usual. De hade på förhand kollat upp transportkostnader (fraktat mot offert) och hade koll på tullavgifter, med mera. Men en del andra fick sig istället en smärre chock. Där fanns kostnader de helt enkelt inte hade räknat med.

Mättad marknad

Hur väl deras försäljning sedan gick, det kan jag bara spekulera i. Men det jag med säkerhet kan säga är hur stor betydelse kostnadskalkylen kan ha för ditt köp.

När du sonderat marknaden och hittat den vara som du bestämt dig för att importera, tänk då på nedan kostnader:

 

Leveransvillkor – Den första och kanske viktigaste punkten. Var bestämd och kom överens med leverantören om att du själv upphandlar frakten till Sverige med din egen Speditör. Jag rekommenderar leveransvillkoret FOB (Free on board = fritt levererat ”båtens reling” menat; säljaren/leverantören i T ex. Kina är då ansvarig för att köra varorna till hamnen (eller terminalen om det är en delparti-sändning).

 

Inköpspris –  Ta ett varv till och jämför med andra aktörer på marknaden. Kanske finns det liknande produkter till ett billigare pris.

Transportkostnader –  Begär hellre in en offert för mycket än att välja första bästa speditör – bara för att företaget i fråga har en fin logotyp..

Kvoter och licenser –  Kolla på tullverket om varan du planerar är belagd med några restriktioner. För en del varor behöver du ha tillstånd eller licens för att kunna importera.

Tullavgift och andra skatter – Kolla på tullverket och/eller skatteverket vilken tullsats och skatt din vara är belagd med.

Kostnader för garantier och försäkringar: Garanti och reklamationsrätt är två olika saker. Du som försäljare är inte tvungen enligt lag att erbjuda garanti (detta måste dock framgå tydligt på försäljningskvittot). Men reklamationsrätt däremot är obligatorisk i samtliga EU-länder, Norge och Island. Så ett tips är att först beställa hem prover, och se så att varan håller den kvalité som utlovas. Annars sitter du snart upp till armarna i returer.

Förutom ovanstående kostnader finns det en rad andra att också ta in i beräkningen, men som inte rör själva transporten: Omkostnader för lokal, personal, betalningsavgifter, miljöavgifter, återvinning, etc. etc.

Gillade du denna artikeln? Läs även någon/några av nedan:

Så beräknar du flakmeter

Några saker att tänka på som importör

Vår stora importguide:

Research – Del 1

Hitta en leverantör – Del 2 

Leveransvillkor – Del 3

Att förstå processen – Del 4

Hitta er tjänsteleverantör – Del 5

Blev du hjälpt av detta inlägg?