spedi_se_annons spedi_se_annons
Intervju

Sveriges grönaste åkeri

För det Malmöbaserade åkeriet MOVEBYBiKE ligger miljön i fokus. Idén bakom företaget kom sig av ett eget transportbehov. ”I jakten på en stor cykelkärra stötte vi på ett kanadensiskt flyttföretag som hade lämpliga kärror och då tänkte vi att vi kunde göra likadant”

Vi har pratat lite med Johan Wedin, grundaren och en av ägarna till företaget.

”Ett eget transportbehov var första incitamentet. I jakten på en stor cykelkärra stötte vi på ett kanadensiskt flyttföretag som hade lämpliga kärror och då tänkte vi att vi kunde göra likadant. Jag och min son Nils köpte ett par kärror och hängde efter våra vanliga cyklar. Vi fick mycket uppmärksamhet och började erbjuda flyttjänster. Ganska snart insåg vi också att det finns en ännu större potential i godstransporter eftersom de traditionella lastbilsburna transportsystemen fungerar dåligt i stadsmiljö”.

Hur var det i början, under uppstartsfasen?

”Vi arbetade båda heltid med annat under det första året och varje transport innebar att vi var tvungna att pussla med våra jobb. Vi tänjde förstående arbetsgivares tålamod, flextid och semesterdagar till max. Efter ett år var Nils redo att börja arbeta med MOVEBYBiKE på heltid och efter ytterligare ett halvår även jag”.

Hur ser företaget ut idag? 

”Idag är vi själva etablerade i Malmö och Göteborg, vi har dessutom franchisetagare i Lund, Stockholm, Uppsala, Umeå och Linköping. Det är fler städer på gång. I Malmö och Göteborg är vi nu 14 personer varav hälften på heltid. Vi växer ganska fort”.

Vad har ni för framtidsplaner?

”Vi kommer att fortsätta växa och gå in i fler städer, inte bara i Sverige. En stor del av tillväxten kommer att vara i form av franchise. Vi har just nu ett problem när det gäller tillväxt och det är tillgången på bra fordon. Cyklar i den storlek vi använder finns inte att köpa av bra kvalitet. Detta löser vi genom en annan företagssatsning. Vi har startat ett företag, Starke Cycles, för att utveckla och producera en cykel som svarar mot de behov vi ser. Den cykeln kommer även att tillverkas för försäljning till andra åkerier och verksamheter”.

Varför ska jag som konsument använda mig av era tjänster?

”Många privattransporter handlar om enstaka möbler eller dylikt. Då är vi ett smidigt och ofta prisvärt alternativ. För privatpersoner upplever jag även miljöaspekten som ofta avgörande. Det är mer komplext när det gäller företagskunder och vi möter allt fler som efterfrågar vår snabbhet när det gäller leveranser. Naturligtvis är även företagen intresserade av att genom oss stärka sin hållbarhetsprofil. För fastighetsägare eller ”gatuägare” kan det vara möjligheten att göra ett område, en gata eller varför inte en stadsdel bilfri som lockar”.

 

Vill du veta mer? – klicka in er på företagets webbsida.

 

Blev du hjälpt av detta inlägg?