spedi_se_annons spedi_se_annons
Kunskap

Importguiden Del 3 – Leveransvillkor

leveransvillkor

Om du inte redan gjort det – Läs del 1 och 2 av importguiden.

När du väl har hittat den leverantör du skall handla av och du bedömer dem som pålitliga är det dags att diktera villkoren. I många fall där jag hjälpt importörer/kunder i kommunikationen med deras leverantörer har det ofta uppstått diskussioner kring just leveransvillkoren. Var på din vakt, och stå på dig!

Innan ni tar steget vidare till att lägga en order – är det bra om båda parterna gör upp villkoren kring affären genom att upprätta ett köpeavtal – som tydligt klargör vad den enes ansvar börjar och slutar.

OBS! Många tror att ett Bill of Lading är ett avtal i sig. Detta är fel. Ett Bill of Lading är endast att se som ett BEVIS på att ett avtal är upprättat.

  • Ansvariga parter (Köpare/Säljare)
  • Ansvar för varje part
  • Leveransvillkoren (FOB, EXW, etc.)
  • Överenskommet pris på produkten
  • Betalningen: Ex. Förskott eller kontant (Många leverantörer vill t ex. ha 40% i förskottsbetalning)

Det finns många fler punkter som ett avtal bör innehålla. Om ni skall beställa stora kvantiteter råder jag er att ta kontakt, antingen med en speditör eller med en advokat – för att i möjligaste mån undvika framtida problem.

Det finns ingen schablonlösning – alla affärer är olika och av olika volym. Anpassa avtalet efter affären. Är detta första gången parterna handlar med varandra, då kommer leverantören säkerligen kräva förskottsbetalning.

Läs på om Incoterms (Leveransvillkor)!

 

Utdrag ifrån Wikipedia:

Incoterms uppdateras med jämna mellanrum för att avspegla förändrade förhållanden i världshandeln och ges ut av Internationella handelskammaren (ICC).

 

Blev du hjälpt av detta inlägg?