spedi_se_annons spedi_se_annons
Kunskap

Importguiden Del 1 – RESEARCH

importera varor

Innan du ger dig i kast med att börja importera varor ifrån tredje land är det en fördel om du kan besvara nedan frågeställningar:

 

VARFÖR, NÄR, VAD, VEM och HUR

1) Identifiera och förstå VARFÖR du vill börja importera. De vanligaste orsakerna till att folk vill börja importera varor är:

a) I syfte att sälja vidare varor, antingen inom landet eller till ett annat land.

b) För att skapa och utveckla en marknad för en nischad produkt. En del företagare märker av ett vakuum i marknaden och att det finns utrymme för en nischprodukt (som ett specifikt märke av klockor, telefoner eller skönhetsprodukter) och kan välja att importera denna produkt för utveckling på den inhemska marknaden.

c) För egen förbrukning

 

I alla dessa fall måste du vara medveten om de formaliteter som krävs för en import och ytterligare rörelse av den specifika produkten. Finns det restriktioner? Hur hög tull är produkten belagd med?

2) Fundera på NÄR du ska importera dina varor. Till exempel, inte ta in sommarkläder i början av vintern, eller juldekorationer, leksaker etc efter julen. Att tima sin import är en absolut nödvändighet för att ditt företag skall bli så lönsamt och framgångsrikt som möjligt. Inget företag, rent ekonomiskt, mår bra av att binda upp kapital i varor som inte går att sälja vidare.

3) Fundera på VAD du vill importera. Gör en personlig marknadsundersökning och se om det finns ett behov av den produkt du vill börja importera. Istället för att försöka imitera och slå dig in på en befintlig marknad – se dig omkring och letar efter hålen. Vad är det som saknas? Du har högre chans att lyckas få snurr på din verksamhet om behovet och efterfrågan redan är hög på denna produkt.

4) Fundera på VEM du ska köpa dina produkter ifrån. Kontrollera om säljaren är pålitlig (Använd google som verktyg – och se om någon har uttryckt åsikter om företaget. Både i positiv och negativ bemärkelse).

5) Fundera på HUR du ska importera produkten och i vilka mängder. Du måste förstå om produkten ska importeras i stora volymer (FCL – Full container load) eller mindre volymer (LCL – Less container load dvs. som delparti) och huruvida importen faktiskt bör ske via sjö- eller flygfrakt.

 

 Läs del 2 – Hitta din leverantör

Blev du hjälpt av detta inlägg?