spedi_se_annons
Blogg

Hur har du det med stressnivån?

Stressnivån på ett jobb inom transport- och logistikbranschen kan stundtals te sig outhärdlig, och man jonglerar fler bollar i luften än vad som borde vara fysiskt och psykiskt möjligt. Telefonen är brännhet, det ryker om din epost-inkorg och ditt skrivbord bågnar av alla papper. Du känner att du sakta men säkert håller på att bli galen. Känner du igen dig?

Jag pratade nyligen med en gammal bekant och när samtalet gled in på just stress påpekade jag att denne alltid tycktes kunna behålla lugnet, utan att tumma på servicenivån, oavsett rådande arbetssituation eller arbetsbörda.

Ja, det måste vara mina 15 år inom hotell- och restaurang-världen som härdat mig inför transportbranschen

Efter att vi lagt på funderade jag mycket på det han sagt och reflekterade över min egen historik. Mitt första jobb som trettonåring gick ut på att dela ut reklam. Det var mitt första jobb där jag kom i kontakt med begreppet; Deadline och den stress det kan innebära.

Reklamen levererades hem till mig på fredagen – och skulle senast vara utdelad på söndagen. Inom den tidsramen skulle jag hinna planera, sortera och dela ut. Kanske var det redan där som intresset för logistik föddes. Men den kanske viktigaste kunskapen jag bar med mig ifrån det jobbet var kanske just att planera mitt jobb innan jag gick vidare till nästa steg. Jag lärde mig att utveckla arbetsmetoder för att effektivisera arbetsprocessen och på så vis minska stressen.

Det är lätt att tappa tråden och hamna efter på ett jobb som består av massa saker som måste hända kontinuerligt och allra helst i rätt ordning. Alla tankar känns trögflytande och du har svårt att för ditt inre visualisera vad och hur du skall ta dig vidare. Hur löser jag denna uppgiften? Vad är mitt nästa steg?

Vi är alla olika. Utgå ifrån de system och den struktur som funkar bäst för dig.

Ibland säger det stopp. Uppgifterna och problemen blir för många. Och jag tror att det är just det som är mitt, och många andras problem. Att veta när det faktiskt är för mycket. Du får höra att ” du har betalt för att lösa dessa problem”, och arbetsbörda blir för dig ett flytande begrepp. En del klarar mer, en del klarar mindre. Därför vill jag tipsa om några punkter att tänka på när du känner stressnivån är för hög.

  1. Våga säg NEJ  Lika klyschigt som sant. Våga säg ifrån om du inte hinner med dina arbetsuppgifter. En chef som inte kan ta denna diskussion är ett större problem än problemen som uppgifterna innebär.
  2. Välj rätt uppgift – Vilken uppgift stressar dig mest? Är det ett mail du tänkt skriva en längre tid eller ett telefonsamtal du måste ringa? Även om just den uppgift som stressar dig mest inte är den mest akuta för företaget; utför den som gör dig mest stressad. Du kommer bli förvånad hur snabbt man luckrar upp sitt mentala kludder när man börjar beta av de surdegar som orsakar mest stress (och dåligt samvete)
  3. Be om hjälp! – Denna punkt förtjänar ett utropstecken. Låt oss vara ärliga: Ett jobb inom transport och logistik är i mångt och mycket fullständigt prestigelöst. Släpp stoltheten och be om hjälp! Tänk på att jobbet inte är allt. Du skall ha energi till familj och vänner när du betat av dina 8 timmar.
  4. Återhämtning/Rekreation –  Mitt bästa tips – en skärmfri kväll eller helg. Ingen TV, dator eller mobiltelefon. Prata med din familj eller partner. Läs en bok eller en tidning.
  5. Motion  När det kommer till metoder för att ”blåsa rent och tömma skallen” tycker jag inte det finns något mer effektivt sätt än att träna. Det måste inte vara intensivt – all motion är bra och ger rätsida på de grumliga tankar som stressen har en tendens att frambringa.

 

Planera. Utför. Slutför.

Och viktigast av allt; be om hjälp!

Kommentarer

kommentarer

Lämna en kommentar

Change the CAPTCHA code