spedi_se_annons spedi_se_annons
Intervju

Han vill optimera transportbranschen – Världen över

Lägg namnet Erik Törnblom på minnet. Han är ingenjören ifrån Chalmers som jobbar på att förändra vårt sätt att tänka kring lastplanering. Med hans produkt ”Cargoplanner” kan man med enkelhet få en detaljerad och visuell överblick av godset innan stuffning. Ett givet verktyg i en bransch där marginalerna blir allt mindre.

Erik Törnblom är Chalmeristen bakom det webbaserade datorprogrammet – Cargoplanner. En tjänst som låter dig testa att teoretiskt lasta gods i alla tänkbara lastbärare.

Idén bakom programmet tillskriver han sin far, en sjökapten tillika projektlogistiker, som tyckte att det ”saknades något på marknaden”. Med det i ryggen satte sig Erik ner och skissade fram grunden till vad som kom att bli den produkt han idag kallar för ”Cargoplanner” och som han byggt sitt företag kring.

– På Chalmers läste jag automation, teknik och entreprenörskap men också programmering. Efter examen kände jag att jag ville prova om det kunde bli någonting av idén. Idag har vi ett fyrtiotal företag världen över som använder Cargoplanner på daglig basis. Min vision, mitt drömscenario är ju att alla i framtiden ska använda sig av min produkt.

cargoplanner

Bild: Cargo-planner.net

Det finns några andra aktörer på marknaden som erbjuder liknande tjänster. Vad skulle du säga är det som gör er produkt unik?

– Den stora skillnaden mellan vår produkt och alla andra är användarvänligheten. Den som testat andra alternativ tidigare kommer snabbt känna hur simpel och effektiv Cargoplanner faktiskt är och att det inte behövs någon support eller upplärning för att komma igång. Men det är också viktigt att tänka på att Cargoplanner inte är framtagen för att ersätta människorna på arbetsplatsen. Vår produkt tar fram ett förslag, och är man inte nöjd med det förslaget kan man enkelt korrigera och ändra som man själv vill. En luttrad logistiker har ju ofta en god magkänsla för vad som funkar och inte funkar i praktiken.

Visuellt tilltalande

– Det blir liksom extra snyggt att kunna skicka över en klar och tydlig visuell bild till kunden eller terminalen där man visar hur man planerat lastningen. En instruktion helt enkelt. Istället för att skicka en packlista med massa pilar och siffror kors och tvärs över papperen.

Helt Webbaserad

– Cargoplanner är helt webbaserad, så man slipper krångla med installationer och uppdateringar. Allting sker ju i bakgrunden. Varje gång du loggar in så är allting up-to-date, och redo att köras med den senaste versionen.

Erik är uppvuxen i Göteborg, men till slut vann kärleken och numera arbetar han och bor i Malmö tillsammans med sin sambo.

– Fördelen med mitt arbete är ju att jag kan göra det precis vart jag vill. Just nu sitter jag på ett kontorshotell i Malmö tillsammans med andra småföretagare och start-ups. Den tid jag inte lägger på arbetet spenderar jag tillsammans med min sambo.

Vad är nästa steg i utvecklingen?

– Om några veckor släpper vi en frakträknare, där man enkelt kan ta fram en offert utifrån olika kriterier. Det ska bli spännande att se hur den tas emot.

Klicka här för att komma till deras Webbsida

Blev du hjälpt av detta inlägg?