spedi_se_annons
Blogg

Fredagsfilm: Flytta ett isberg?

Redan som liten krabat vet jag att jag läste om att man då (någon gång på slutet av sjuttiotalet) pratade om att bogsera ett helt isberg från där sådana finns till ställen med brist på vatten, men ändå nära en kust.

Då kändes idén fruktansvärt avlägsen och exotisk. Nästan lika så avlägsen och exotisk som början och slutpunkterna på en sådan resa. Och inget har väl direkt hänt på området sedan dess. Men bristen på vatten på en del håll har väl bara blivit större, i takt med att fler flyttar till platser på arabiska halvön.

Så, när er fraktslusk snubblade över denna notis, så blev han förstås intresserad. Det vore, om inte annat så ur ett rent transportmässigt perspektiv, spännande att se hur en sådan resa skulle gå till. Enligt artikeln räknar man med att färskvattnet skall ta slut inom femton år. Även om man kan ta havsvatten och filtrera bort saltet, förutsätter det att vattnet är relativt rent i övrigt. Något som lär vara ett problem i just persiska viken. Det gör alltså att vattnet måste komma från andra håll.

Maritime Executive om ärendet.

Beskrivande film

Kommentarer

kommentarer

Lämna en kommentar

Change the CAPTCHA code