spedi_se_annons spedi_se_annons
Inrikes Nyheter

Förbudet ställer till det för blåljuspersonal

Från och med den 1 februari i år råder förbud av användning av all handhållen kommunikationsutrustning samtidigt som man framför ett motordrivet fordon. Förbjudet gäller både mobiltelefoner och GPS-enheter. Varken tal, sms eller surf är alltså tillåtet längre. 

Endast i ”trängande fall”

Utöver utryckningsfordon i ”trängande fall” råder inga undantag för förbudet.

”Det ser inte så genomtänkt ut”, kommenterar Emma Kronberg till Svenska Dagbladet. Emma arbetar som nationellt skyddsombud vid polisen.

Den nya förordningen är en skärpning av samma lag från 2013 om hur mobiltelefoner får användas av förare under färd.

Användning av ”handsfree” av föraren får endast användas om det ”inte menligt påverkar körningen av fordonet”.

Emma Kronberg till Svenska Dagbladet igen:

– Det ser inte så genomtänkt ut. För oss inom polisen kan det handla om spaningssituationer för att till exempel avvärja ett terrordåd. Den kombinationen att då inte få prata i en kommunikationsradio är inte lycklig.

På polisens intranät Intrapolis står att läsa att NOA (Nationella operativa avdelningen) framfört önskemål om undantag för RAKEL, systemet för radiokommunikation som används av polis, räddningstjänst och ambulansverksamhet.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth kommenterar via regeringen.se

– Nu kommer det bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar.

 

 

Foto: Unsplash.com

Källor: Regeringen.se / SVD.se

Blev du hjälpt av detta inlägg?