spedi_se_annons
Blogg Nyheter

Flyg med en robot

Det har ju länge pratats om att flyget vore det område där självkörande/-flygande farkoster skulle passa bäst. Det verkar som om vi är ett steg närmare en lösning.

Som bekant är det oftast den ”mänskliga faktorn” som får skulden vid olyckor och i synnerhet flygolyckor. Länge har man pratat om att den största faran i luften är piloten. Men få av oss skulle vilja flyga när det inte finns en människa längst fram som vi (tror oss kunna) lita på.

DARPA, som är amerikanska försvarets forskningsavdelning, har lyckats bygga en robot, som man satt i andrepilotens plats, och därifrån har roboten landat ett flygplan. I simulator, låt vara, men ändå.

Vi hittade detta hos The Register

I artikeln skriver man att besdättningen i ett flygplan ofta har väldigt mycket att göra och det blir lätt stressigt. I synnerhet, kan man tänka sig, i militära sammanhang. Det torde vara klurigt att gå igenom checklistor, samtidigt som kulorna viner runt omkring.

Men det kan vara intressant även i civila sammanhang. Inte så mycket för att minska kostnaderna med att halvera antalet piloter per flygning, men som ett första steg till att automatisera flygningen. Vi vet ju att piloten redan har många system, halv- och helautomatiserade, som de litar på nästan blint, för sin flygning. Men att ha kvar en människa som har det slutliga ansvaret, kan kanske få oss att stanna kvar som passagerare?

 

Kommentarer

kommentarer

Lämna en kommentar

Change the CAPTCHA code