spedi_se_annons
Blogg

Får man inte hyra ut får man köra eget!

https://en.wikipedia.org/wiki/Airbus_A380
Att det finns företag som lever på att köpa dyra saker och sedan hyra ut dem är inget nytt. Det är ju så som hyresfastigheter fungerar, leasingbilar etc

Det är också väldigt vanligt inom sjöfarten. Det finns dessutom flera ganska kända fartyg som har som affärsidé att bygga och köpa fartyg som man sedan hyr ut. Ibland kan det vara mindre sparare eller stora företag.

Alla kanske inte känner till att det fungerar likadant när det gäller flygplan. Företag köper nya flygplan i hopp om att kunna hyra ut dem och tjäna lite mer än vad det kostade att betala för flygplanet plus ränta. Och den senare är ju låg, så det låter väl som en bra ide om man har pengar liggande, eller hur?

Ett av dessa företag är irländska Amedeo

När charter-raterna för fartyg är låga kan fartygen bli upplagda en period, eller hyras ut till mycket låga priser (lite pengar är ju bättre än inga). Det brukar göra att mera vågade idéer kan provas. Man betalar en låg charter och bara för bunkern.

Areo har åtta Airbus A380 och ytterligare 20 på gång. Men har väldigt svårt att hitta någon kund som vill hyra dem.

Man har kommit på idén att man kan starta ett eget flybgolag, med egen personal, men låta vana flygbolag sälja och hantera biljetterna. Man tänker sig ta toppar för andra, men också erbjuda flygresor till företag som tidigare inte ägnar sig åt flygtransporter.

Det går väl inte att förneka att detta låter som en rolig ide och ett nytt tag på branschen. Samtidigt är det lite förvånande att man inte hittar sysselsättning för dessa flygplan. Vi läser ofta om att, åtminstone fraktmarknaden, för flyg idag är ganska tuff. Det finns pengar att tjäna alltså.

 

Kommentarer

kommentarer

Lämna en kommentar

Change the CAPTCHA code