spedi_se_annons
Blogg Nyheter

Europas kol-import

Värdlshandeln med bulkvaror skiljer sig lite från transporter av styckegods

Vi på Spedi pratar inte så ofta om bulklaster (alltså förenklat varor som hanteras med skopa snarare än krok, eller varor som man inte mäter i antal kolli, utan endast i vikt eller volym). Det beror på flera saker, men troligen mest för att dessa transporter ofta är väldigt specialiserade, inte så rörliga då de kräver förhållandevis stora infrastrukturinvesteringar i form av anläggningar, fabriker och säljare och köpare är förhållandevis få.

Vi läser i GCaptain om amerikansk kolexport. Utan att bli allt för politisk, kan vi väl notera att europeisk press har pratat mycket om USAs val att frångå klimatavtal osv. Men vad man inte har pratat om är att europeisk import av kol har ökat. Man har sett en ökning om 175% av import till Storbritannien och en dubbling av importen till Frankrike.

U.S. Coal Exports Soar Under President Trump

England har väl traditionellt haft ett svagt elnät med dålig tillgång (ni vet de klassiska skämten om att man noga passar på när populära TV-program är slut och alla engelsmän går och sätter på te-kannan) och sedan gammalt mycket kol. Frankrike känner i vi Sverige som en modern kärnkraftsnation, men det är uppenbarligen inte hela sanningen. I artikeln fick vi inga uppgifter om Tyskland, som ju för några år sedan bestämde att avveckla sin kärnkraft.

Kommentarer

kommentarer

Lämna en kommentar

Change the CAPTCHA code