spedi_se_annons
Blogg

Därför råder det brist på Chaufförer

Många av er där ute har säkert läst och hört att det råder en kraftig brist av yrkeschaufförer. Idag finns cirka 60 000 yrkeschaufförer i Sverige. TYA (Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd) räknar med att man inom det kommande 6 månaderna kommer behöva tillsätta omkring 3450 lastbilschaufförer.

På grund av att allt färre väljer praktiska yrken har situationen blivit att den kompetens som efterfrågas helt enkelt inte existerar på marknaden. Inte minst genom att det nu krävs att alla chaufförer har YKB-utbildning (yrkeskompetens-bevis).

Men borde det inte finnas många nyanlända som innehar C-kort? Absolut! Problemet med denna lösningen är att körkort för yrkestrafik som är utfärdade utanför EU inte är giltiga i Sverige. Man är då istället hänvisade till Européer.

Högre krav på utbildning

Kravet på yrkeskompetensbevis (YKB) som infördes förra året har gjort att många pensionerade chaufförer, som sågs som en bra extraresurs, inte finner det värt att investera i denna utbildning.

På grund av ändrad lagstiftning om förbud mot veckovila i förarhytten har detta inneburit minskad tillgång på bilar i Sverige. På grund av denna lagändring är det många företag som inte finner det ekonomiskt hållbart att planera in hotellvistelser för chaufförerna i Sverige, då detta helt enkelt inte är ekonomiskt gångbart.

Byggbranschen konkurrerar med transportbranschen om de chaufförer som finns att tillgå. Detta är också en bidragande orsak till det minskad antalet chaufförer.

Även den slopade värnplikten har medfört att allt färre chaufförer utbildas.

På grund av en överklagad upphandling har arbetsförmedlingen inte kunnat utbilda chaufförer på 1,5 år.

Körkort som är utfärdade utanför EU gäller inte i Sverige.

Kommentarer

kommentarer

Lämna en kommentar

Change the CAPTCHA code