spedi_se_annons
Nyheter

Alitalia i kris

Inte bara rederier har ekonomiska problem. Även de stora flygbolagen har länge haft svårt att hävda sig i konkurrensen

Förr i tiden fanns det ett nationellt flygbolag i varje land. Air France, British Airways, Lufthansa, LOT och Finnair tex. Detta berodde på att flygmarknaden var hårt reglerad och flygbolag kunde bara flyga mellan sitt hemland och andra länder. Man fick inte ha bolagets säte i ett land och flyga mellan två andra, tex. De nationella bolagen var ofta statliga, och kallas ofta för Flag Carriers.

När marknaden avreglerades dök det upp flera flybolag som kunde utnyttja både marknaden och rutterna på ett annat sätt. Det var inte längre tvunget att bara flyga hemifrån och tillbaka hem, utan man kunde flyga på ett annat sätt.

Det gjorde att bolag som Virgin, EasyJet, RyanAir och Norwegian dök upp. Detta gjorde ju att passegerarflyget fullkomligt exploderade i billiga resor. Frakten har påverkas inte av detta på samma sätt. Men för att frakten skall fungera bra, behövs passagerarna också.

I svensk press läser vi ofta om hur svårt SAS har det. Det är ju ständiga neddragningar och problem. Likadant är det för de stora europeiska bolagen. Senast i listan över flygbolag som har svåra tider är Alitalia. Bolaget ägds idag av Etihad till 49% och de har hos italienska myndigheter bett om konkursskydd. Italienska regeringen har gett bolaget ett brygglån om 600 miljoner Euro i hopp om att det skall göra att man hinner finna en lösning (läs köpare) innan pengarna är helt slut.

Bildinfo: Wikimedia

Alitalias hemsida: Alitalia

Reuters: Reuters

Kommentarer

kommentarer

Lämna en kommentar

Change the CAPTCHA code